Od składowania do degustacji
Piwnica na wino nie musi służyć wyłącznie do jego przechowywania, chociaż jest to bardzo istotna funkcja. Można tu urządzić również miejsce do degustacji. W miejscach komercyjnych w piwnicy z winem może mieścić się również lokal, w którym serwowany jest trunek. Jakie elementy stanowią więc pożądane wyposażenie? Jak powiedzieliśmy, przechowywanie butelek jest szczególnie ważne. Odpowiednie ich ułożenie ma wpływ na jakość i trwałość wina. Jeśli jednak kolekcja jest duża, wówczas warto tak zorganizować składowanie, aby łatwo móc znaleźć odpowiedni rocznik czy gatunek. I jeszcze jedno: butelki muszą być tak umieszczone, aby żadna się nie stłukła. W przypadku wartościowej kolekcji byłaby to nie tylko niepowetowana strata dla podniebienia, ale również spory – niekiedy – koszt.
Do leżakowania
W piwnicach powszechnie wykorzystuje się regały metalowe lub drewniane. Mogą one być wyposażane w szuflady lub skrzynki mieszczące po kilka butelek. Dostępne są także specjalistyczne regały, które mogą mieć półki lub szuflady zapewniające swobodny przepływ powietrza. Wygodnym rozwiązaniem są regały modułowe, składające się z rodzaju kasetonów na kilka lub kilkanaście butelek. Łatwo je zestawić w regał o potrzebnej długości lub wysokości. Praktyczne są regały modułowe z konglomeratu drewna z tworzywem, nie tylko z powodu niewielkiej wagi elementów, ale też ze względu na łatwość utrzymania w czystości. Spotyka się również półki murowane z cegieł zwykłych lub klinkierowych, bądź z tzw. sztucznego kamienia, czyli np. konglomeratu naturalnego kamienia z białym cementem. Regały przydają się nie tylko w piwnicach, piwniczkach i winiarniach, ale też w sklepach, butikach winiarskich, domach jednorodzinnych i rezydencjach.
W kolejności zużycia
Przechowywanie butelek z winem jest najważniejsze, dlatego poświęcamy mu najwięcej uwagi. Oprócz bowiem właściwej i wygodnej organizacji miejsca, w którym przechowujemy wino, należy sensownie rozplanować rozmieszczenie samych butelek. Poszczególne wina warto tak ułożyć, aby uniknąć przekładania ich z miejsca na miejsce, a także po to, by niepotrzebnie nie ruszać tych, które wymagają długiego leżakowania. Takie wina powinny znaleźć się w miejscu najbardziej odległym. Najprostsze wydaje się takie ustawienie regałów, aby najbliżej wejścia znalazły się wina, które planujemy zużyć w przeciągu np. pół roku, zaś im głębiej, tym dłuższy czas przechowywania. Pamiętajmy przy tym, że szczególnie wina długo dojrzewające powinny mieć zapewnione jak najlepsze warunki, zarówno jeśli chodzi o wilgotność, jak i temperaturę powietrza, powinny też mieć bardzo ograniczony dostęp światła. W odległych zakamarkach mogą znaleźć miejsce klasowe wina słodkie, które najczęściej znakomicie znoszą
wieloletnie przechowywanie. Możemy umieścić tu również wina czerwone, mogące dojrzewać nawet do 30 lat. Wina białe układajmy bliżej wejścia do piwnicy, gdyż dojrzewają znacznie gorzej i po prostu mogą się zepsuć.
Do szybkiego wypicia
Niewielką liczbę butelek przeznaczonych do dość szybkiego spożycia można przechowywać na ażurowych stojakach, nazywanych też etażerkami. Stojaki mogą mieć rożny kształt i wielkość, przy czym zawsze powinny być stawiane na równym i twardym podłożu. Mogą być wykonane z metalu, drewna lub połączenia tych materiałów. Najważniejsze, aby ich kształt uniemożliwił spadnięcie którejś z butelek. Dlatego też często stojaki metalowe mają tak wyprofilowane podpórki, aby każda butelka spoczywała w oddzielnym zagłębieniu. Butelki należy przechowywać na leżąco, tak aby w szyjce cały czas znajdował się płyn. Zabezpiecza to korek przed wyschnięciem i zapewnia szczelność butelki. Wreszcie kilka, można powiedzieć: podręcznych butelek możemy pozostawić na stojaku – stałym lub obrotowym. Te zaś bywają najczęściej z drewna, ale można również kupić stojaki tworzywa o nowoczesnych kształtach.
Spróbuj zanim kupisz
W piwnicy nastawionej na działalność handlową sprzedaż wina zazwyczaj poprzedza degustacja. W tym celu potrzebny jest stolik. Nie musi być duży – zależy to od tego, ile osób planujemy jednorazowo ugościć. Na stoliku muszą zmieścić się kieliszki oraz dzbanek do zlewania niedopitego wina. Jakiekolwiek miejsca do siedzenia nie są konieczne, bowiem degustuje się często na stojąco. Jeśli chcemy, aby było wygodniej, można ustawić wysokie stołki lub krzesła barowe. W prywatnych obiektach w piwniczce można urządzić przytulne miejsce, w którym będzie można napić się wina z przyjaciółmi. Wówczas stół powinien być większy, gdyż najczęściej degustacja wiąże się z konsumpcją. Warto też zadbać o wygodne miejsce do siedzenia. Możemy więc postawić narożną ławę, stylowe ławki, krzesła, a nawet wygodne fotele i niski stolik
Woda i wino
W piwniczce na wino powieśmy termometr i higrometr szczególnie wtedy, gdy nie instalujemy urządzeń klimatyzacyjnych, które automatycznie utrzymują temperaturę i wilgotność powietrza na stałym poziomie.
W piwnicy służącej nie tylko do przechowywania butelek, ale też do degustacji musimy mieć, oczywiście, kieliszki
– odpowiednie do gatunków win z naszej kolekcji. Warto też mieć zainstalować niewielki zlewozmywak i kran z bieżącą wodą, która jest niezbędna do wypłukania kieliszków.